2016. október 30., vasárnap

Nemzetközi szervezetek és intézmények - Jelenlegi ára: 3 990 Ft


A tankönyv a magyar szakirodalomban első alkalommal nyújt átfogó képet a nemzetközi szervezetek és intézmények működéséről. Hasonló, de nem tankönyv jellegű mű 1982-ben jelent meg, Hárs Ernő: "A nemzetközi szervezetek világa" címmel. (Gondolat, Budapest, 1982. ) 
A tankönyv I. része a nemzetközi szervezetek általános jellemvonásait tárgyalja, történeti kialakulásukkal és a rájuk vonatkozó elméleti alapvetéssel együtt. A II. rész az Egyesült Nemzetekkel és az ENSZ családdal foglalkozik, külön-külön elemezve a politikai (Közgyűlés és a Biztonsági Tanács) valamint a gazdasági és szociális területen kifejtett tevékenységet. A III. rész a szakirodalomban partikuláris szervezeteknek nevezett NATO-val és az Európai Unióval foglalkozik. Elemzi e szervezetek alapító okiratait, az újabb fejleményeket, külön koncentrálva az intézményekre, hatáskörükre és a határozathozatali mechanizmusra .  
A regionális szervezeteknek szentelt IV. részben az Európa Tanács, az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESz) mellett rövid áttekintést találhatunk az Európán kivüli regionális szervezetekről is (pl. az Amerikai Államok Szervezete).  
A könyv V. része foglalkozik a fegyveres konfliktusok áldozatainak védelmére, és a humanitárius segítségnyújtás céljából létrejött nemzetközi szervezetekkel. A könyv áttekintést ad a nemzetközi nem kormányzati szervezetek sokoldalú tevékenységéről, e szervezetek jellegéről és típusairól.  
A tankönyv végezetül elemzi a nemzetközi szervezetek szerepét a társadalmi haladás, valamint a globalizáció pozitiv és negativ hatásainak vonatkozásában. A könyv végkövetkeztetése az, hogy a globális kihívásokra csak a nemzetközi együttműködés, és ezen belül a nemzetközi szervezetek erősítésével lehet válaszolni.


Jelenlegi ára: 3 990 Ft
Az aukció vége: 2016-11-20 16:49 . Nemzetközi szervezetek és intézmények - Jelenlegi ára: 3 990 Ft

Megjegyzés küldése

Megjegyzés küldése