2020. december 31., csütörtök

antik patinás afrika afrikai Punu népcsoport fa szobor Gabon Gyűjteményi ritkaság - Jelenlegi ára: 48 000 Ft

Termékeim FIX árasak!
Termékeim FIX árasak!
Magasság: 31 cm.
Legújabb divat szerint igényesen berendezett lakások nagyon dekoratív, mutatós, értékálló, patinás, szép, régi művészeti alkotásai.
Antik patinás afrikai fa maszk a népcsoportra jellemző forma- és motívumvilággal.
Mióta Matisse, Picasso és Modigliani létrehozták a kubizmust a végletekig leegyszerűsített vonalvezetésű afrikai maszkok, szobrok szuggesszív hatásának köszönhetően, a különleges egzotikus tárgyak, művészeti alkotások gyűjtői és a kereskedelem is felfigyelt ezekre a különlegesen dekoratív tárgyakra.  
Anyaga puhafa.  
A közhiedelemmel ellentétben a puhafából faragott maszkok az eredeti autentikus alkotások. A nagyon nehezen faragható, keményfából, pl. ébenfából csak a túristáknak készítettek általában gépi csiszolással szobrokat maszkokat. A rendszeres szertartási használatra, kezdetleges kézi eszközeikkel,  általában a törzs tagjai számára sok darabban készített,  puha, könnyen faragható fából készített maszkokat használtak.
A punuk
Gabonban, a Ngume folyó bal partján laknak, a Shira törzsek csoportjába tartoznak. Ezek a törzsek eredetileg az angolai Luango királyság részei voltak. A18. században vonultak északra, majd megtelepedtek jelenlegi lakóhelyükön. Független falvakban laknak, klánokra és családokra osztva. A társadalmi életet a moukouji-társaság szabályozza. A szociális és bírói ügyek mellett a gonosz erők semlegesítésével is foglalkozik. Kultikus készletük szobrocskákból, emberi eredetű ereklyékből és maszkokból áll. A punu maszkok idealizált női ősök arcát ábrázolják. A maszkokon a fehér szín a békét, az istenségeket, a holtak szellemeit és a túlvilági életet szimbolizálja. A fehér arcú maszkok főleg a temetési és emlékező szertartásokon szerepeltek. Feltűntek a mágikus rítusoknál is, melyeknek célja a varázslók leleplezése volt. A maszkok életszerűek. Többnyire fehér, néha fekete arcok, kiálló biggyesztett szájjal, ferdevágású szemekkel, boltozatos homlokkal és a punu nők jellegzetes magas hajviseletével. Gyakran keleties benyomást keltenek. Sok punu maszk a homlokon és halántékon lévő domborított, káró-formájú maghéjdíszítésről ismerhető fel. Ezek a díszítések egy női őssel vagy egydéli Punu-alcsoporttal kapcsolatosak. A fekete arcos maszk ugyanezeket a stílusjegyeket hordozza, de ennek az igazságszolgáltatásban és a varázslók leleplezésében volt szerepe. Napjainkban a maszkok főleg szórakoztató eseményeken láthatók. Néha temetési szertartásokon eredeti funkciójukban, az ősök szellemének megtestesítőjeként szerepelnek. A táncosok raffia vagy szőttes ruhában, állatbőrben, elképesztő akrobatikus ügyességgel mozognak. A punuk ereklyetartó álló alakokat is faragnak, melyek az elhunytak csontjait őrzik. Készítenek amuletteket és mindennapi tárgyakat, a maszkokon hasonló arcok ábrázolásával. Ezek valószínűleg presztizs-tárgyak voltak, mágikus szertartásokon vagy ereklyetartó dobozként használták őket. Punu népcsoport maszkjára jellemző a trapéz alakú 9 homloktetoválás, érdekes hajviselet és az ázsiaias, általában fehér lány arc.

Jelenlegi ára: 48 000 Ft
Az aukció vége: 2021-01-01 01:56 .

Megjegyzés küldése

Megjegyzés küldése