2021. március 25., csütörtök

ATMOS JAEGER LECOULRE CA. 528 - 1976 "AZ ÖRÖKÓRA" - Jelenlegi ára: 575 000 Ft

A VILÁG LEGKÜLÖNLEGESEBB ÓRÁJA. AZ ÖRÖKÓRA.
Asztali óra, amit nem kézzel kell felhúzni. Nem elemes, nincs hozzá kulcs. A hőmérséklet változása működteti. Örökké.
Története:
Jean-Leon Reutter 1929-ben bemutatta az Atmos I-et. Jaeger felfigyelt a különleges szerkezetre, és J-L. Reuttertől megvásárolta a szabadalmak jogát. Jaeger ez idő tájt a LeCoultre cégnek karóra szerkezeteket; asztali-, valamint műszerfal órákat készített, s a LeCoultre manufaktúra is beszállt és közös saját fejlesztésbe is kezdtek, melynek eredményeként egyesültek ekkor (1936-1937) vált a Jaeger és a LeCoultre a ma is ismert Jaeger-LeCoultre (JLC) órakészítő vállalattá.
Az ATMOS működési elve: a szerkezet hátán található “ tartály” etil-klorid (klóretán) gázt tartalmaz, valamint egy membránt és egy spirálrugót foglal magába. Az etil-klorid a hőmérséklet minimális változására tágul, vagy szűkül, ezzel mozgatva a membránt, annak túloldalán a spirálrugót, ami egy vékony láncon keresztül húzza fel a motorrugót. 1 Celsius fok hőmérsékletváltozás hatására a szerkezet ~ 48 órányi járástartalékot képez.
És íme az óra, ami a hőmérsékletváltozás függvényében emberi beavatkozás nélkül örökmozgó. Persze ezt is kell szervizelni. De csak egyszer-kétszer egy emberöltőn.
LICITÁLÁS ELŐTT ÉRDEKLŐDJ, MIVEL MÁSHOL IS HIRDETEM.
 
 
 


Jelenlegi ára: 575 000 Ft
Az aukció vége: 2021-03-26 09:41 .

Megjegyzés küldése

Megjegyzés küldése